a

Menu

Creative Changemakers Class – editie ROC Midden Nederland

Voor een innovatieve organisatiecultuur zijn Creative Changemakers nodig!

Na een eerste succesvolle editie komt de Creative Changemakers Class terug! De collega’s van de eerste lichting waren lááiend enthousiast. Wil jij dit ook ervaren? Meld je nu aan voor dé opleiding voor organisatievernieuwers (start januari 2025)

De maatschappij heeft creativiteit meer dan ooit nodig. Organisaties hebben creativiteit meer dan ooit nodig. Ook wij. We staan de komende decennia voor grote uitdagingen. Oude kennis, systemen, diensten en werkwijzen volstaan niet meer. Er is behoefte aan vernieuwing en innovatie. Hiervoor is een cultuur nodig waarin nieuwe ideeën ruimte krijgen, waarin medewerkers creatief en flexibel (kunnen) zijn en waarin teams leren door te experimenteren.

De Creative Changemakers Class ontwikkelt persoonlijk leiderschap om binnen de organisatie te vernieuwen door middel van zakelijke creativiteit. Als Creative Changemaker ben je in de organisatie inzetbaar om in jouw eigen team, of in andere teams te ondersteunen bij een creatieve aanpak en mee te denken over verandering, weerstand en draagvlak.

Deze opleiding is uniek in Nederland. Nergens anders is er zoveel aandacht voor de mindset, kennis en praktische skills die nodig zijn in vooruitstrevende organisaties.

“De Creative Changemaker Class is de investering zeker waard. Binnen mijn organisatie word ik nu vaak gevraagd om (online) sessies te helpen voorbereiden. Dit doe ik samen met mijn collega die ook meedeed aan de Class en het gaat hartstikke goed. Nu heb ik de gereedschappen om werk in een andere vorm te gieten en mijn boodschap met creatieve middelen te ondersteunen. Iets dat ik daarvoor niet deed.”

Sander Eising

woningcorporatie Mercatus

“Yes, 🪄ik ben een Creative Changemaker!! 🤩

Een opleiding die mij meer leerde over het faciliteren van verandering, groepsdynamiek en stimuleren van innovatie door middel van georganiseerde creativiteit. En zoveel meer… 😃 Ik heb enorm genoten van dit proces, en mijn best gedaan om zoveel mogelijk informatie en kennis op te slurpen. Zonder prikkels kun je immers niet bruisen!! 

Christien ten Hoeve

Centraal Justitieel Incasso Bureau

Heb jij interesse in:

Organisatiecultuur en organisatieontwikkeling

Persoonlijk leiderschap

Van reactief naar proactief

Zakelijke creativiteit

Weerstand omzetten

Kleine groepen

Individuele feedback en coaching

Eigen voorbeelden meenemen en bespreken

Actief, interactief programma

Dan is deze opleiding voor jou!

Natuurlijk ben je nieuwsgierig naar het programma!

We laten je hier zien wat je kunt verwachten:

Inhoud

Het programma richt zich op jouw persoonlijke ontwikkeling tot Creative Changemaker. Het programma bestaat uit 6 inhoudelijke sessies, die met elkaar samenhangen. Tussen de sessies door krijg je een integratie en reflectieopdracht. Ook is er op twee momenten een 1 op 1 coaching, om aan te sluiten bij jouw unieke context en ontwikkelpunten.

Sessie 1: Reis naar vernieuwing: verandering begint bij jezelf

Sessie 2: Verandering en ondersteunende groepsdynamiek

Sessie 3: Effectief samenwerken door visueel te werken

Sessie 4: Inspireren en motiveren met verandertaal en verhalen

Sessie 5: Experimenteel werken en georganiseerde creativiteit 

Sessie 6: Intern een creatieve beweging op gang brengen

 

Over de sessies

 

Sessie 1. Reis naar vernieuwing: verandering begint bij jezelf

Ben jij klaar om de reis naar vernieuwing aan te gaan? In de eerste sessie van onze Creative Changemakers Class gaan we dieper in op het belang van jouw rol als pionier, als Creative Changemaker die voorop loopt in het creëren van verandering. In deze sessie ontdek je hoe je van binnenuit, bottom-up kunt werken aan een innovatieve en creatieve organisatiecultuur.

Deze sessie geeft je verhelderende inzichten die je helpen om voor te troepen uit te lopen:

 • Inzicht in het ontstaan van organisatiecultuur
 • De uitdagingen voor flexibiliteit en verandering
 • Persoonlijk Ontwikkelplan: reflectie op jouw rol en ambities als Creative Changemaker to be

Sessie 2. Verandering en ondersteunende groepsdynamiek

Als Creative Changemaker werk je vaak samen met anderen om verandering te realiseren. Maar hoe verhoud je je tot anderen, hun emoties over verandering en eventuele weerstand? Hoe krijg je verschillende collega’s mee op jouw creatieve reis? In de tweede sessie van onze Creative Changemakers Class gaan we dieper in op groepsdynamiek en de uitdagingen die daarbij komen kijken. Deze sessie zal je helpen om steviger in je schoenen te staan als Creative Changemaker in relatie tot je omgeving.

Deze sessie helpt je om meer stevigheid te ontwikkelen, als Creative Changemaker in relatie tot je omgeving:

 • Doorbreken van automatische patronen in groepsdynamiek
 • Weerstand wegnemen zonder duwen en trekken
 • Bewustzijn van je eigen rol door systemisch te kijken naar de organisatie

Sessie 3. Effectief samenwerken door visueel te werken

In organisaties vertrouwen we vaak sterk op verbale taal. We hebben overleggen om ideeën te vormen, elkaar te informeren, af te stemmen en afspraken te maken. Gemiddeld besteden Nederlanders een kwart van hun werktijd aan vergaderingen. Een organisatie waarin veel wordt gesproken ontwikkelt al snel een praatcultuur. Semantische discussies met containerbegrippen en jargon kunnen innovatie in de weg staan. Juist daarom is er behoefte aan een concreet, gezamenlijk beeld

 • Basis van visuele communicatie
 • Conversaties concreet en tastbaar maken
 • Toepassen van concrete visuele werkvormen

Sessie 4. Inspireren en motiveren met verandertaal en verhalen

Op onze reis naar vernieuwing is het tijd om samen rond het kampvuur te zitten en verhalen te delen. Inspirerende leiders maken gebruik van verbeeldingskracht in hun taalgebruik, om ervoor te zorgen dat hun missie een gedeelde missie wordt. Het delen van informatie draagt niet bij aan vernieuwing van de cultuur. Elkaar inspireren wel. De taal die je gebruikt heeft invloed op het draagvlak voor jouw ideeën en veranderingen binnen de organisatie.

In deze class leer je effectiever te communiceren en samenwerken door visueel te werken:

 • Introduceren van verandertaal
 • Inzetten van persoonlijke verhalen voor verandering
 • Vergroten van impact met eenvoudige verteltechnieken

Sessie 5. Georganiseerde creativiteit

In de vijfde sessie van onze Creative Changemakers Class gaan we onze avontuurlijke mindset verder versterken. Je leert hoe je kunt experimenteren in je werk, zonder dat dit risico’s oplevert voor de organisatie. Daarnaast ontdek je hoe je creativiteit op een georganiseerde manier kunt inzetten in jouw dagelijkse praktijk. Chaos gaat niet zonder orde!

 • Zakelijke inzet van creativiteit
 • Georganiseerd proces voor het vormgeven van een creatieve aanpak
 • Passende werkvormen ontwerpen

Sessie 6. Intern een creatieve beweging op gang brengen

Het is tijd om de kennis, inzichten en tools die je hebt opgedaan te integreren in jouw werk. Maar het op gang brengen van een verandering in je eentje kan een eenzame strijd zijn. Je hebt gelijkgestemde collega’s nodig die elkaar voeden, motiveren en samen kunnen lachen om een mislukt experiment. In deze sessie van de Creative Changemakers Class zet je concrete eerste stappen om een sneeuwbaleffect te creëren binnen jouw werkomgeving.

 

In deze class zet je concrete eerste stappen om in jouw werkomgeving een sneeuwbaleffect vorm te geven:

 • Handvatten voor het creëren van een creatieve beweging
 • Experiment opzetten waarin je collega’s op een creatieve manier mee gaat nemen
 • Laatste belemmeringen ombuigen in een constructieve mindset 
Voor wie

De Creative Changemakers Class is een HBO+ ontwikkeltraject, dat geschikt is voor iedereen die actief wil werken aan een creatieve, innovatieve organisatiecultuur. je komt in een groep van maximaal 16 deelnemers die zichzelf kunnen voorstellen als creatieve koplopers, vernieuwers & veranderaars.

Onze deelnemers hebben in hun werk te maken met ideeënvorming. Zij werken met complexe vraagstukken en hebben vaak te maken met groepen. Onze deelnemers werken als: leidinggevende, projectmanager, programmamanager, adviseur, scrummaster, lean consultant, trainer.

Resultaten

Organisaties die investeren in Creative Changemakers, werken aan sociale innovatie en een creatieve, innovatieve organisatiecultuur. Organisaties die hierin voorop lopen blijven flexibel in het denken over huidige en toekomstige uitdagingen. Het aanpassingsvermogen van de organisatie wordt vergroot als er Creative Changemakers rondlopen. De Creative Changemakers maken verandering tastbaar, democratisch én leuk, waardoor het gemakkelijker wordt om medewerkers hierin mee te nemen.

Na dit halfjaarprogramma heb je de juiste mindset en vaardigheden om in jouw organisatie proactief mee te werken aan een innovatieve, creatieve werkcultuur.

Als deelnemer aan de Creative Changemakers Class heb je na de opleiding het volgende bereikt:
• Je hebt begrip van de eigen organisatie en huidige organisatiecultuur
• Je begrijpt het spanningsveld tussen historie en innovatie en kunt hier moeiteloos in bewegen
• Je gedraagt je als intrapreneurschap: je hebt een proactieve houding ten aanzien van cultuur vernieuwing
• Je bent in staat te communiceren op een inspirerende, motiverende manier
• Je weet hoe je moet omgaan met groepsdynamiek en weerstand
• Je bent in staat zakelijke creativiteit vorm te geven en toe te passen: in iedere context, voor ieder doel

Investering

Meld je aan voor de Creative Changemakers Class Noord Nederland en maak het verschil binnen jouw organisatie! Ontmoet gelijkgestemden uit de regio, uit verschillende organisaties. Breid je netwerk uit en leer samenwerken op een frisse, vernieuwende manier.

De investering voor de Creative Changemakers Class bedraagt € 2850 ex BTW.

In dit bedrag is inbegrepen:

 • Deelname aan zes interactieve trainingsdagen in een inspirerende omgeving (Groningen)
 • Reflectieoprachten tussen de trainingsdagen door
 • Goedverzorgde materialen en werkvormen tijdens de sessies
 • Een map met alle handouts
 • Drankjes, lunch en versnaperingen

Is er meer interesse vanuit jullie organisatie? De Creative Changemakers Class kunnen wij ook in house verzorgen. Klik hier voor meer informatie.

“Begin februari dit jaar startte ik, met nog 14 deelnemers, met de Creative Changemaker Class, voor Creatieve Koplopers, vernieuwers & veranderaars, die toffe ideeën hebben, zien dat het anders of zelfs beter kan en beweging willen creëren. Dat sprak me enorm aan en ik kon nog wel een extra duwtje gebruiken. Wat zijn we gegroeid dit jaar in hoofd, hart en handen en wat hebben we veel van elkaar geleerd. Ik ben Creative Changemaker en breng het vuurtje verder!”

Ineke Kievit

gemeente Goeree-Overflakkee

“Ik heb dit programma als heel waardevol ervaren. Mijn zelfvertrouwen als veranderaar is gegroeid en mijn ambitie op het werk is veranderd. Ik had een bepaalde groei in functies voor ogen, maar door de Creative Changemaker Class wil ik graag de kant van innovatie op. Ik organiseer nu inspiratiesessies voor het team en ik ben aan het kijken hoe ik dat kan uitbreiden richting de hele organisatie. De eerste stappen ben ik al aan het zetten samen met een collega. Wat ook leuk is, is dat ik kan sparren met deelnemers uit de groep die hier al ervaring mee hebben.”

Roos van der Meer

Communicatieadviseur

“Door te kunnen sparren met gelijkgestemden die bij andere organisaties werken en door te reflecteren op mijn eigen gedrag, ben ik me nog bewuster geworden van wat ik doe en waarom ik dingen doe. Ik ben scherper geworden in signaleren en analyseren van patronen en gedrag bij mijzelf en in de organisatie. Daarover ga ik in gesprek en dat doe ik nu authentieker en veel meer vanuit mezelf. En dat werkt superfijn. Voor mij, maar ook door mijn omgeving wordt het gewaardeerd.”

Sabine van den Oever

stichting Achmea Rechtsbijstand

“In september ben ik gestart met de Creative Changemaker Class, Vandaag hebben we een inspirerende laatste dag gehad. Geweldig om dat met deze groep te mogen doen! Ik neem meer ruimte voor creativiteit op de werkvloer en dat wordt gewaardeerd. Ik val meer op en trek daardoor interessante vragen en opdrachten aan. Zo kan ik steeds vaker bijdragen aan een creatieve aanpak. De energie is inspirerend. Iedere verandering gaat stap voor stap, ook dan is er beweging.”

Matthijs Fransen

ABN Amro

Data Creative Changemakers Class ROC Midden Nederland

Start JANUARI 2025

Sessie 1 – 10 januari 2025 van 10.00-16.00
Sessie 2 – 14 februari 2025 van 10.00-16.00
Sessie 3 – 28 maart 2025 van 10.00-16.00
Sessie 4 – 11 april 2025 van 10.00-16.00
Sessie 5 – 16 mei 2025 van 10.00-16.00
Sessie 6 – 13 juni 2025 van 10.00-16.00

Wat krijg je?

 • zes interactieve opleidingsdagen, waarin je zakelijke creativiteit, vernieuwingskracht en veranderpotentieel een flinke boost krijgt
 • twee vaste trainers
 • map met handouts
 • journal met reflectie opdrachten 
 • inspirerende werkvormen tijdens de sessies
 • community met gelijkgestemden
 • koffie, thee, lunch

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via de ROC Academie. Er is beperkt plek!